XIII Jornades d’Intercanvi Cultural

Andorra, 11-13 d’octubre de 2019


Publiquen el recopilatori de totes les Jornades d’Intercanvi Cultural coincidint amb la seva tretzena edició

30 d’octubre de 2019

Coincidint amb les XIII Jornades d’Intercanvi Cultural a Andorra, celebrades de l’11 al 13 d’octubre, va aparèixer Dotze primeres Jornades d’Intercanvi Cultural (2006-2018), volum extra dels Quaderns de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, a cura de Llorenç Soldevila i M. Àngels Verdaguer, amb pròleg de Ramon Pinyol i Torrents. D’una banda, recull el programa de les dotze Jornades que es van celebrar coorganitzades per la Societat Verdaguer, la Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l’IEC) i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC: a Mallorca, Miramar i Formentor les primeres; a Menorca les segones; a València les terceres; a Eivissa les quartes; a Perpinyà, Illa del Riberal, Serrabona, Elna i Sant Miquel de Cuixà les cinquenes; a Formentera les sisenes; a les Terres de l’Ebre les setenes; a Lleida i Mequinensa les vuitenes; a Atenes, Delfos i Súnion les novenes; a Tolosa i Albi les desenes; a Elx i el camp d’Elx les onzenes; i a París les dotzenes. En cada una, hi han col·laborat persones i entitats dels diferents territoris, imprescindibles perquè totes les edicions hagin reeixit.

A més del programa, en el llibre s’inclouen les cròniques que s’han publicat al llarg dels anys —deutores de Rafael Roca, Pere Farrés, Maribel Ripoll, Ricard Torrents, Manuel Llanas o Joan Vilamala—; s’hi reprodueix una fotografia de grup dels participants en cada jornada; i es deixa constància de les lectures que s’hi sentiren, amb la relació dels llocs i els textos que contenien els dossiers de cada edició preparats, pràcticament tots, per Llorenç Soldevila.

Les XIII Jornades d’Intercanvi Cultural a Andorra van rebre un generós suport del Govern d’Andorra —representat especialment per Montserrat Planelles, directora de Promoció Cultural del Ministeri de Cultura, i per la professora Roser Calvo— i la col·laboració del Comú de Sant Julià de Lòria i la Fundació Julià Reig.

S’hi van presentar quatre ponències, a càrrec de Jean-Claude Benet —Guies, fugitius i espies. Camins de pas per Andorra durant la Segona Guerra Mundial—, Pere-Miquel Fonolleda —El món editorial andorrà a partir de 1945—, Llorenç Soldevila —Andorra i la literatura catalana— i Jordi Pasques —Verdaguer i Andorra.

Alhora, i a iniciativa de Llorenç Soldevila, que és qui millor coneix la literatura catalana d’Andorra i sobre Andorra, es va homenatjar Antoni Morell (escriptor andorrà nascut el 1941), Ramon Rossell (mossèn Ramon de Canillo, verdaguerià confés) i Pere Canturri (escriptor, historiador i polític andorrà, 1935-2015); es van llegir textos d’una vintena d’autors entre els quals Jacint Verdaguer, Vicent Andrés Estellés i Agustí Bartra i Miquel Martí i Pol; de la mà de Joan Peruga se’ns va mostrar els escenaris de la seva novel·la Últim estiu a Ordino; i finalment, es va retre homenatge a Joaquim Amat-Piniella i a Francesc Viadiu, amb la inauguració d’una placa commemorativa a la façana de la casa Ribas de Sant Julià de Lòria: el primer autor de K. L. Reich i el segon d’Entre el torb i la Gestapo, escrites en aquesta parròquia.


Programa (PDF)