VI Jornades d’Intercanvi Cultural

En la línia de les cinc edicions anteriors a Mallorca (abril de 2006), Menorca (octubre de 2006), València (octubre de 2007), Eivissa (octubre de 2008) i Catalunya del Nord (octubre de 2009), les VI Jornades d’Intercanvi Cultural posaran en contacte societats i institucions del Principat –la Societat Verdaguer, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris–, amb la realitat cultural illenca i amb les institucions afins del territori.

Per això, quatre de les intervencions acadèmiques previstes aprofundiran en el coneixement de la història, la literatura, la geografia i l’actualitat del parlar formenterí. A més d’acostar-nos a la situació de la llengua i la literatura catalanes a les Balears. La cinquena se centra en els viatges per mar de Jacint Verdaguer i l’anàlisi de la navegació del segle xix, aprofitant el lligam de les illes amb el mar.

Els cinc conferenciants són els següents: Bernat Joan, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, durà a terme la conferència «Formentera, font literària»; Roser Marí oferirà la ponència «El parlar de Formentera»; Francesc Lleal, la titulada «Les travessies atlàntiques de Verdaguer»; Esperança Marí, «Formentera, les illes menors i l’encaix balear», i Damià Pons pronunciarà «La literatura a les Balears als inicis del segle XXI».

Destaquem, com ja es va fer patent en les cinc Jornades anteriors, allò que significa l’expressió intercanvi cultural del títol de la trobada, és a dir, la participació activa d’estudiosos de la literatura i la cultura catalanes de tots els territoris de parla catalana. Amb aquestes Jornades haurem fet el recorregut pels principals punts del mapa lingüístic i literari dels Països Catalans.

Primera circular (PDF)