Premi “Lletra de Pàgines Web de Literatura Catalana”

El 16 de setembre el projecte Endrets, basat en l’obra Geografia Literària dels Països Catalans de Llorenç Soldevila, va rebre, ex aequo amb el Mapa Literari Català (MLC) 2.0 de la Xarxa Espais Escrits, el premi “Lletra de Pàgines Web de Literatura Catalana”, un dels Premis Literaris de Girona, que organitza cada any la Fundació Prudenci Bertrana.

Felicitem, doncs, els membres d’Espais Escrits i del mapa Literari Català (M. Carme Torrents i Montserrat Comas), d’una banda, i del portal Endrets de la UVic (Llorenç Soldevila), de l’altra.

La Geografia Literària dels Països Catalans és un projecte que combina la literatura, els indrets i els autors amb les tecnologies de la informació i de la comunicació. Aquesta geografia, a través de les comarques, els pobles i ciutats que les conformen, vol recuperar i fixar la memòria d’espais, indrets, cases, monuments, edificis patrimonials o llocs que han estat el centre d’interès dels nostres escriptors d’ençà dels trobadors i Ramon Llull fins als nostres dies.

Té una finalitat didàctica i cultural, està adreçat a estudiants, a la creixent població excursionista i turista, als diferents col·lectius culturals o, és clar, a persones curioses del país o de fora amb inquietuds per conèixer més coses sobre la nostra literatura, els nostres indrets i el territori.
L’enfilall de llocs literaris dels PPCC permet programar rutes específiques, ja sigui al voltant dels indrets lligats amb un autor o bé a partir d’accidents geogràfics o monuments artístics de cada comarca. Els volums de la Geografia Literària en suport paper fan la funció de guia, facilitant les lectures, les fotografies i la localització geogràfica de cada indret (mitjançant coordenades GPS).

El Mapa Literari Català (MLC) 2.0 és una aplicació web basada en Google Maps que permet consultar diferents punts de la geografia mundial amb textos de la literatura catalana associats. L’MLC 2.0 és la darrera versió d’un projecte de cartografia literària que va néixer l’any 2006, construït i desenvolupat per l’associació Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català, entitat formada per 40 institucions repartides pel territori lingüístic català i dedicades a trenta-un escriptors.

Amb aquest nou projecte la Xarxa expressa la voluntat de dinamitzar el coneixement de la literatura catalana a través de les tecnologies de la informació i la comunicació. L’MLC conté mig miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia, amb fotografies, vídeos i locucions dels textos.

Igualment, l’MLC ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables, aquestes darreres gràcies a la possibilitat de descarregar arxius GPS del traçat i d’una Guia imprimible amb els continguts de l’itinerari.