XII Jornades d’Intercanvi Cultural

París, 12-14 d’octubre de 2018

L’octubre de 2018 es van celebrar a París les XII Jornades d’Intercanvi Cultural, organitzades per la Societat Verdaguer, la Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l’IEC), la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, el Centre d’Études Catalanes i el grup CRIMIC (Études catalanes) de la Faculté des Lettres de la Sorbona.
El matí de divendres, dia 12, a la Sorbona, van tenir lloc les conferències Pere Quer, professor de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, i de Julien Lanes Marsall, professor de la Sorbona. El primer va dissertar sobre La llibreria i editorial Champion, de París, col·laboradora de l’IEC (1909-1936) i el segon sobre Recorregut d’un heterodox vuitcentista: Robert Robert i Casacuberta (1827-1873) com a exemple. Posteriorment es va fer un dinar de grup al Centre d’Estudis Catalans, precedit i seguit per una visita a la biblioteca del Centre i a l’exposició «Palau regarde Picasso», que fins al 26 d’octubre es pot veure a la seu d’aquella entitat.

L’endemà al matí, la Sorbona va ser igualment l’escenari de dues conferències més: la d’Eliseu Trenc (Université de Reims Champagne Ardenne), sobre Andrée Béarn, una novel·lista francesa a Barcelona entre 1910 i 1916. Una possible Haidé per a Joan Maragall?, i la de M. Àngels Verdaguer (Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya), sobre Jacint Verdaguer: entre la realitat, la ideologia i la intimitat del jo.

Finalment, a la tarda dels dos dies i el matí del diumenge, dia 14, els assistents van participar en una ruta literària pel centre històric de París que, a càrrec de Llorenç Soldevila (Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya), se servia d’un dossier amb textos de Ramon Llull, Jacint Verdaguer, Santiago Rusiñol, Gaziel, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Josep Maria de Sagarra, Teresa Pàmies, Baltasar Porcel i Martí Domínguez.


Programa (PDF)