Anuari Verdaguer 2004

Nova etapa de l’Anuari Verdaguer

Després d’onze números de l’Anuari Verdaguer, s’edita el dotzè amb una sèrie de canvis en el disseny intern i extern que, a més de diferenciar-lo dels precedents i sense que hi consti explícitament, constitueixen una segona època.

El nou subtítol, Revista d’estudis literaris del segle XIX, indica la línia cap on la Societat Verdaguer vol consolidar la seva publicació periòdica, que publica amb la coedició d’Eumo Editorial: si quan va néixer l’any 1986 es proposava contribuir a la normalització del coneixement de la cultura literària del nostre segle xix, ara, en aquesta nova etapa, es vol potenciar com a revista científica dedicada als estudis literaris sobre el vuit-cents i com a espai de referència per a la recerca i la reflexió sobre tots els àmbits d’estudi del segle xix i, en especial, sobre Verdaguer.

Per a impulsar l’Anuari, doncs, com a publicació científica i acadèmica, s’ha d’adequar a les exigències usuals de les publicacions científiques amb reconeixement oficial. Així, apareix el volum amb un Consell de Redacció renovat i amb un Comitè Científic creat de nou. També són noves les normes de presentació d’originals i s’hi introdueixen uns resums-abstracts en català-anglès, que l’adapten als criteris establerts i en procuren una major incidència.

Es va encarregar a Eumogràfic la revisió i la proposta d’un nou disseny extern que marqués la nova etapa a què la Societat Verdaguer voldria encaminar-lo i, seguint les directrius que es donaren, ha fet un producte estèticament més modern a la coberta tot jugant amb la signatura de Verdaguer i introduint-hi el subtítol i, en lloc visible, la numeració del volum, i més llegidor gràficament a l’interior, amb una nova tipologia de lletra i encapçalaments a totes les seccions.

L’Anuari Verdaguer (12 – 2004), en 336 pàgines, manté l’estructura de les habituals seccions d’”Estudis i notes”, “Textos”, “Ressenyes” i “Crònica” i ha comptat amb la col·laboració de membres de la Societat Verdaguer i d’estudiosos d’universitats i altres centres d’ensenyament, especialistes en els temes que presenten.

En la primera secció, hi trobem, doncs, l’estudi de Pere Farrés, Un jove romàntic, Ramon Picó i Campamar, el de Manuel Llanas i Ramon Pinyol, Les traduccions en el Diari Català (1879-1881), el de Ramon Pinyol i Pep Vila, Justí Pepratx, transcriptor de Verdaguer i recopilador de literatura catalana (amb un annex de Josep M. Frigola amb els índexs de Flors Catalanas (1883-1888) de Justí Pepratx). A l’apartat de textos, Joan Requesens i Piquer edita La poesia política de Jaume Collell (1868-1871), Antònia Tayadella presenta l’edició crítica de “L’afusellat” de Marià Vayreda i Enric Gallén publica l’entrevista “Angel Guimerà”, de José León Pagano. Contribucions que fan llum sobre autors i aspectes poc tractats de la literatura del xix.

Pel que fa també al contingut, hem de destacar que es volen potenciar les dues últimes seccions. D’aquesta manera, i especialment, fem referència a la part de la secció “Crònica” que s’inicia en aquest número 12, amb una intenció de continuïtat. Es tracta del recull de Bibliografia sobre literatura catalana del segle XIX, 2001-2003. Materials, de Carola Duran, que és continuació del llibre Bibliografia sobre literatura catalana del segle XIX, 1995-2000. Materials, que es va publicar a cura de Josep M. Domingo, Maria Dasca i M. Àngels Verdaguer a Barcelona per la Xarxa Temàtica La Renaixença l’any 2003. Així mateix, indiquem les vuit ressenyes d’aquest volum sobre el teatre, el folklore i sobre autors del xix, com Marià Vayreda i Apel·les Mestres —dels quals es van celebrar efemèrides commemoratives l’any 2003 i el 2004, respectivament—, Josep Pin i Soler o Robert Robert.

L’Anuari aporta, doncs, estudis d’entitat des de fa gairebé vint anys que pretenen ampliar la investigació en el camp literari i difondre’n el seu coneixement en la societat contemporània. Aquest és el desig amb què acaba la presentació del volum: “Confiem que els fats vulguin afavorir el compromís nostre de continuar fent de l’Anuari Verdaguer un instrument per a l’atenció i el diàleg crítics amb la literatura dels nostres primers contemporanis”.

Índex

Presentació

Estudis i Notes
Pere Farrés, Un jove romàntic, Ramon Picó i Campamar / Manuel Llanas i Ramon Pinyol, Les traduccions en el Diari Català (1879-1881) / Ramon Pinyol i Pep Vila, Justí Pepratx, transcriptor de Verdaguer i recopilador de literatura catalana / Annex: Josep M. Frigola, Índexs de Flors Catalanas (1883-1888)

Textos
Joan Requesens i Piquer, La poesia política de Jaume Collell (1868-1871) / Antònia Tayadella, L’afusellat, de Marià Vayreda. Presentació i edició crítica / Enric Gallén, “Angel Guimerà”, de José León Pagano

Ressenyes
Josep Temporal, Carme Oriol i Carazo, Introducció a l’etnopoètica. Teoria i formes del folklore en la cultura catalana (Valls: Cossetània Edicions [coedició amb la Universitat Rovira i Virgili], 2002) / Maria Dasca Batalla, L’efemèride efímera. L’any Marià Vayreda (2003) / Carola Duran, Bibliografia sobre literatura catalana del segle XIX, 1995-2000. Materials, a cura de Josep M. Domingo, Maria Dasca i M. Àngels Verdaguer (Barcelona: Xarxa Temàtica La Renaixença, 2003) / Ramon Miró, Diccionari del Teatre a les Illes Balears. Volum I (A-O). Direcció de Joan Mas i Vives, coordinació de Francesc Perelló Felani (Palma / Barcelona: Lleonard Muntaner editor / Publicacions de l’Abadia de Montserrat, (2003) / Núria Santamaria, El debat teatral a Catalunya. Antologia de textos de teoria i crítica dramàtiques. Segle XIX. Edició a cura de Ramon Bacardit i Miquel M. Gibert. Pròleg d’Enric Gallén (Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 2003) / Enric Cassany, L’edició en curs de les obres de Josep Pin i Soler / Maria Dasca Batalla, Robert Robert, Barcelona avui en dia, a cura d’Enric Cassany (Barcelona: Editorial Empúries, 2004) / M. Àngels Verdaguer Pajerols, Apel·les Mestres, amb motiu del 150è aniversari del naixement (2004)

Crònica
Carola Duran, Bibliografia sobre literatura catalana del segle XIX, 2001-2003. Materials / Manuel Jorba, Pere Bohigas i Balaguer (1901-2003) / Traspàs de Josep M. Solà i Camps († 2004) / La Societat Verdaguer a l’Any Verdaguer

Resums i Abstracts
Presentació d’originals de l’Anuari Verdaguer. Revista d’estudis literaris del segle XIX / Anuari Verdaguer 1986-2002, sumaris / Col·leccions verdaguerianes Eumo Editorial / Societat Verdaguer

Resums i Abstracts (PDF)

Informació

Número12 (2004)
ISSN1130-202X

Iniciativa de la Societat Verdaguer i Eumo Editorial