2017 – X Col·loqui Internacional Verdaguer

Dins Col·loquis
9-11 de novembre de 2017 / Barcelona-Vic-Folgueroles

ESCRIPTURES IL·LUMINADES

El curs de l’obra de Verdaguer, i la seva peripècia vital ajudant-hi, acaben ubicant el poeta que venia de l’hàlit primaveral del romanticisme al punt liminar d’una experiència ajustada al sumari mallarmeà ―solitude, récif, étoile―: l’estranyament del món, un personal descens a l’infern, el reconeixement de la impossibilitat del poema i, així, de la seva condició d’ideal inassolible. Una escena, doncs, tota moderna a la qual Verdaguer ret els comptes pertinents: l’exploració del llenguatge i de les poètiques, l’atenció al mistèric, la pulsió herètica i heterodoxa, l’afirmació antiburgesa.

El X Col·loqui Internacional Verdaguer convoca l’estudi d’aquelles escriptures il·luminades, atentes als marges i a les fronteres, en l’univers de la creació literària i també en la història dels moviments socials, del pensament i l’art, al llarg del vuit-cents i a les dues primeres dècades del segle xx.

Proposem d’organitzar els treballs en les següents seccions:

Història social i literatura. Literatures i moviments de frontera. Bogeria i literatura. Literatures perseguides. Literatures altres. Literatures transgressores. Literatures deuterocanòniques. Literatures automàtiques. Literatures esotèriques.

II Pensament, art i literatura. Grans «il•luminats» i grans «entenebrits». Literatura i psiquiatria. Literatura i demència. Espiritualisme. Literatures místiques en el cristianisme, el budisme, altres religions.

III Jacint Verdaguer. Revelacions, exorcismes i visions. Verdaguer místic. Poesia i modernitat.

Termini de presentació dels resums de les comunicacions d’uns 1.500 espais aproximadament (per correu electrònic societat.verdaguer@uvic.cat) abans del 18 de juny de 2017. Es notificarà abans del 30 de juny de 2017 si les comunicacions han estat acceptades.

CIRCULARS

Comitè organitzador

M. Carme Bernal (UVic-UCC), Roger Canadell (UOC), Francesc Codina (UVic-UCC), Pere Gabriel (UAB), Manuel Llanas (SCLL / UVicUCC), Ramon Pinyol (UVic-UCC), Teresa M. Sala (UB), Magí Sunyer (URV), Carme Torrents (FJV), M. Àngels Verdaguer (UVic-UCC).

Comitè científic

Enric Cassany (UAB), Josep M. Domingo (UB), Roger Friedlein (Ruhr-Universität Bochum), Mònica Güell (Université Paris-Sorbonne), Manuel Jorba (UAB), Patrizio Rigobon (Università Ca’ Foscari Venezia), Joan Santanach (UB / Fundació Carulla), Anna Sawicka (Uniwersytet Jagielln´ski w Krakowie), Ricard Torrents (UVic-UCC), Eliseu Trenc (Université de Reims Champagne-Ardenne).

Seu del Col·loqui

Secretaria i Seu: Universitat de Vic / Societat Verdaguer Masia de la Torre dels Frares. C. Perot Rocaguinarda, 17. 08500 VIC societat.verdaguer@uvic.cat / Tel.: 93 886 12 22 / www.societatverdaguer.cat.

Organitzen i col·laboren

Societat Verdaguer / Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic-UCC / Societat Catalana de Llengua i Literatura