Homenatge a Jordi Castellanos i Vila

Hi prendran part els professors Manuel Jorba (Universitat Autònoma de Barcelona), Josep M. Domingo (Universitat de Lleida) i Josep Murgades (Universitat de Barcelona)

(Paraules del president de la Societat Verdaguer pronunciades a l’Institut d’Estudis Catalans el 9 de gener de 2013 a l’acte d’homenatge a Jordi Castellanos, membre de la Societat Verdaguer, traspassat el 19 d’octubre del 2012).

La literatura és una activitat eminentment social, que surt del marc en el qual neix i torna inevitablement a ell, perquè és on té el receptor, el lector. Tota és “social” i, si es vol, pot ser llegida des d’una perspectiva soci

Així comença la ponència de Jordi Castellanos, La mirada social dels escriptors en els anys del Modernisme, presentada al VIII Col·loqui Internacional Verdaguer de 2011 i publicada a Anuari Verdaguer. Revista d’Estudis Literaris del segle XIX, núm 19, que ens acaba d’arribar de la impremta amb la tinta encara fresca. 

Deu ser l’última de les aportacions de Jordi Castellanos als estudis literaris. És, en tot cas, una de les darreres que va voler i poder enllestir. Fins i tot va donar presses per a corregir-ne les proves sabent que potser no les veuria editades. Ha estat així.

Per això la seva ponència, La mirada social dels escriptors en els anys del Modernisme apareix a l’Anuari amb una anotació a peu de pàgina que diu:

In Memoriam. La Societat Verdaguer, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic i els editors de l’Anuari Verdaguer encapçalen aquest article de Jordi Castellanos, traspassat el 19 d’octubre de 2012, amb un record de qui fou membre de la Societat Verdaguer, col·laborador de les seves activitats i company dels altres membres i socis.

Amb aquest modest però sentit homenatge, doncs, expressem el nostre condol a la família de Jordi Castellanos, amic, company, professor, activista, i l’afegim al dels estudiosos que amb ell hem compartit la convicció programàtica que

La literatura és una activitat eminentment social, que surt del marc en el qual neix i torna inevitablement a ell, perquè és on té el receptor, el lector. Tota és “social” i, si es vol, pot ser llegida des d’una perspectiva social.

Gràcies, Jordi Castellanos.
Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 9 de gener de 2013

Programa (PDF)